Witam,
Zwracam się z prośbą o poradę, mianowicie mój obecny pracodawca zaproponował mi przejście z etatu na działalność gosp.
Kwota, którą otrzymuje na etacie to 4950 zł netto a propozycja mojego przełożonego na własnej działalności to 8400 zł netto.
Pytanie:
1. Ile zostanie mi na rękę będąc płatnikiem VAT?
2. Ile zostanie mi na rękę nie będąc płatnikiem VAT?
3. Co zrobić aby zostało jak najwięcej?
Dziękuję!
Być czy nie być płatnikiem VAT? Pierwsza działalność
Forum dla początkujących przedsiębiorców i osób, które dopiero planują założenie działalności gospodarczej
Re: Być czy nie być płatnikiem VAT? Pierwsza działalność
Postautor: malek » 26 cze 2018, 18:57
Generalnie dogadujesz się na kwotę netto + vat, więc podatek VAT jest dla Ciebie tak naprawdę transparenty - Twojemu pracodawcy prawdopodobnie jest wszystko jedno czy będziesz wystawiał rachunek czy fakturę z VAT-em.
Na Twoim miejscu zostałbym VAT-owcem, bo będziesz miał trochę więcej korzyści przy kosztach - VAT masz praktycznie w każdej fakturze (telefon, internet, sprzęt, meble biurowe), więc będziesz mógł trochę lepiej zoptymalizować swój dochód kosztami.
Rezygnacja z VATu może być opłacalna dla osób, które dokonują dużo sprzedaży detalicznej, dla osób które w 99% nie chcą faktur (np. sprzedaż jakiegoś rękodzieła na allegro). Osobie prywatnej nie zależy na fakturze VAT, tylko na niskiej cenie, a wystawiając rachunek można zaoferować przedmiot po niższej cenie, bo nie trzeba doliczać vatu do faktury.
Co zrobić by zostało jak najwięcej? Hm... to już bardzo indywidualne pytanie i każdy zapewne ma na to inny sposób
Na Twoim miejscu zostałbym VAT-owcem, bo będziesz miał trochę więcej korzyści przy kosztach - VAT masz praktycznie w każdej fakturze (telefon, internet, sprzęt, meble biurowe), więc będziesz mógł trochę lepiej zoptymalizować swój dochód kosztami.
Rezygnacja z VATu może być opłacalna dla osób, które dokonują dużo sprzedaży detalicznej, dla osób które w 99% nie chcą faktur (np. sprzedaż jakiegoś rękodzieła na allegro). Osobie prywatnej nie zależy na fakturze VAT, tylko na niskiej cenie, a wystawiając rachunek można zaoferować przedmiot po niższej cenie, bo nie trzeba doliczać vatu do faktury.
Co zrobić by zostało jak najwięcej? Hm... to już bardzo indywidualne pytanie i każdy zapewne ma na to inny sposób

Wróć do „Pierwsze kroki Samozatrudnionego”
Przejdź do
- Ogólne
- Luźne rozmowy
- Techniczne
- Działalność gospodarcza
- Pierwsze kroki Samozatrudnionego
- Dotacje Unijne i Dofinansowania
- Firmowe konta i usługi bankowe
- Samochód w firmie
- Kasa fiskalna
- Finansowanie w działalności gospodarczej